Diner
Geef een reactie

Linzengebraad met champignons, noten en wortelen

Toen ik met het idee speelde om een vegan kerstmenu te maken, wist ik zeker dat ik als hoofdgerecht een gebraad wilde maken. In dit geval is er dat dus eentje geworden op basis van linzen, champignons, wortelen en cashew- en pecannoten. En met een laagje bladerdeeg er rond, wordt dit gebraad pas echt een feestmaaltijd.

De vulling van het gebraad smaakt een beetje naar een groentenpaté maar dan iets vaster. Het leuke aan de vulling is dat je er ook gewoon burgers van kan maken of het bijvoorbeeld op een boterham kan smeren.

Als je dus merkt dat je te veel vulling hebt gemaakt, hou je het gewoon bij en smeer je het ’s anderendaags op je brood. Of je maakt er kleine worstenbroodjes van. Ook heel lekker!

Als bijgerecht bij dit linzengebraad, maakte ik geroosterde krielaardappelen en wortelen. Je kan er ook nog een frisse salade bij maken. Naast het recept voor het gebraad, geef ik hieronder ook nog een recept voor een lekkere vegan ‘vleesjus’ die heel goed past bij dit gerecht.

Ingrediënten

Voor ongeveer 4 personen:

 • 25o gram linzen uit blik of glazen pot. Spoel de linzen goed voor je ze gebruikt in dit recept. Let bij het kopen van het blik er wel op dat het uitlekgewicht 250 gram is. Het eigenlijke gewicht mét vocht zal dus hoger zijn (ongeveer 400 gram).
 • 75 gram cashewnoten
 • 75 gram pecannoten
 • 75 gram havermout
 • 60 gram bloem
 • 2 el olijfolie
 • 1 ui, fijn gesneden
 • 4 tenen look, fijn gesneden
 • 2 wortels, geschild en in kleine stukjes gesneden
 • 1 bakje champignons,  in stukken gesneden
 • Zout en peper
 • 1 el tijm
 • 80 ml water
 • 1 vel bladerdeeg
 • Klein kommetje plantaardige melk

Voor de vegan ‘vleesjus’

 • 2 el olijfolie
 • 1 ui, fijn gesneden
 • 3 tenen look, fijn gesneden
 • 30 gram bloem
 • 4 el sojasaus
 • 500 ml groentebouillon
 • Zout en peper
 • 1 tl tijm

Bereiding

Als je de linzen goed gespoeld hebt, pureer ze dan fijn met een staafmixer. Zet de linzenpuree even aan de kant.

Hak de noten fijn. Gebruik desnoods een keukenrobot om fijner te hakken. Doe de noten in een droge pan en zet deze op een laag vuur. Rooster de noten ongeveer 10 minuten lang en let er goed op dat ze niet aanbranden.

Verhit de olijfolie in een andere pan en fruit de ui en de look gedurende ongeveer 2 minuten. Doe er dan de champignons en wortelen bij en bak 5 minuten. Doe er de eetlepel tijm bij en kruid met zout en peper.

Bak nog een paar minuutjes en schraap dan de pan leeg. Doe alles in een blender of keukenrobot en doe er de linzenpuree en de gebakken noten bij. Maal alles gedurende ongeveer een minuutje. Het is niet de bedoeling om het helemaal fijn te pureren. Er mogen gerust nog stukjes in het deeg zitten.

Doe het deeg in een kom en voeg de bloem en havermout toe. Meng alles goed met een houten lepel of gebruik je handen. Voeg beetje bij beetje het water toe. Het is de bedoeling dat je het deeg goed kan kneden. Als je meer water nodig hebt, voeg je meer toe. Heb je minder water nodig dan 80 ml, kan dit ook geen kwaad.

Doe wat bloem op een propere snijplank of je werkblad en maak een rechthoekige vorm van je deeg.

Rol het bladerdeeg uit en leg het deeg in het midden. Je kan het deeg gewoon netjes dichtvouwen, of je kan zoals hierboven op de foto, het gebraad in een mooi ‘bladerdeegjasje’ stoppen. Om te weten hoe je dit doet, kan je hier een filmpje vinden.

Smeer het bladerdeeg in met wat plantaardige melk en bak het gebraad gedurende 25 tot 30 minuten op 200° C. Let er op dat het niet aanbrandt.

Terwijl het gebraad in de oven staat, kan je de saus maken. Verhit hiervoor een pan op laag vuur en doe er de olijfolie in.

Doe er dan de ui en de look bij en bak gedurende een drietal minuutjes. Voeg dan de sojasaus toe en meng goed.

Doe nu beetje bij beetje het bloem bij in de pan en blijf terwijl goed roeren! Zorg ervoor dat de bloem niet aanbrandt of klontert.

Zodra de bloem in de pan is, doe je er het groentebouillon bij. Meng opnieuw alles goed.

Zet het vuur iets hoger zodat de saus zachtjes begint te pruttelen. Blijf roeren terwijl de saus indikt.

Kruid nog met zout, peper en tijm en je vegan ‘vleesjus’ is klaar.

Smakelijk!

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s