Dessert
Geef een reactie

Kokosmousse met een crumble van speculaas

Speculaas in combinatie met kokos, dat klinkt niet slecht, toch? Ik ben persoonlijk een grote fan van desserts met kokos en een speculaasje smaakt me ook altijd. Dus daarom combineer ik deze twee zoete heerlijkheden in 1 verrukkelijk dessert: kokosmousse met speculaas.

Dit dessert is erg makkelijk om te maken. Het enige dat je nodig hebt, is een beetje geduld en tijd. Je moet van tevoren namelijk een blik kokosmelk gedurende 24 uur koelen in de koelkast en je cashewnoten moeten ook een nachtje geweekt worden.

Een last-minute dessert is het dus niet maar als je bijvoorbeeld een etentje gepland hebt, is dit recept perfect om je gasten te verrassen met een plantaardig én verrukkelijk toetje.

Ingrediënten

Voor 4 kommetjes kokosmousse

  • 1 blik kokosmelk, gekoeld voor minstens 24 uur in de koelkast
  • 120 gram cashewnoten, een nachtje geweekt in water
  • 1 el gesmolten kokosolie
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 el ahornsiroop

Voor de crumble van speculaas

  • 4 Lotus speculaaskoekjes
  • 4 extra Lotus speculaaskoekjes voor de afwerking
  • 3 verse dadels, ontpit
  • 1 el cacaopoeder

Bereiding

Zoals hierboven staat vermeld, is het belangrijk dat het blik kokosmelk minstens 24 uur in de koelkast heeft gestaan. Het is namelijk de bedoeling dat de kokosroom zich van het kokoswater gaat scheiden. En dit gebeurt dus als je het blik koelt.

Open je het blik, dan zal je bovenaan een vaste massa, de kokosroom, zien. Schep dit voorzichtig uit het blik en doe het in een kom die je even terug in de koelkast plaatst.

Het kokoswater dat nog in het blik zit, doe je in een blender. Voeg hieraan de geweekte cashewnoten (zonder het weekwater), het vanille-extract en de ahornsiroop toe.

Mix alles tot een glad geheel en lang genoeg totdat er geen brokjes meer in het mengsel te zien zijn.

Doe het mengsel in een diepe kom en voeg er de gesmolten kokosolie en de kokosroom aan toe. Meng het geheel gedurende een paar minuten met een elektrische klopper. Let op dat je het niet te lang klopt want dan zal de mousse niet luchtig genoeg zijn.

Doe een deksel op de kom en plaats deze voor minstens vier uur in de koelkast zodat de kokosmousse kan opstijven.

Na ongeveer vier uur, kan je de crumble bereiden. Hiervoor doe je de speculaaskoekjes samen met de dadels en het cacaopoeder in een blender en mix je het tot een crumble. Is het mengsel te droog? Voeg dan een theelepel water toe en mix opnieuw.

Neem vier potjes en doe op elke bodem een laagje van de crumble. Hier bovenop verdeel je de kokosmousse. Voor een groter ‘wauw-effect’ kan je een spuitzak en -mondje gebruiken. Zo oogt de mousse iets eleganter.

Werk af met een extra speculaaskoekje en serveer onmiddellijk. Smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s