Dessert, Energy bites, Snoep
Geef een reactie

Energy bites met kurkuma en gember

Wil je graag gezonder snoepen? Dan zijn energy bites of bliss balls een goed alternatief voor de zakjes chips en chocoladerepen in je snoepkast. Energy bites bevatten namelijk gezonde vetten en fruitsuikers die je voldoende energie geven waardoor je minder snel naar ongezonde troep zal grijpen. En deze energy bites bevatten dan ook nog eens antioxidanten in de vorm van kurkuma en gember. Echte powerballetjes dus.

Het is niet voor niets dat er tegenwoordig zoveel kurkuma lattes gedronken worden en dat pinterest vol staat met recepten waarin beide kruiden aan bod komen.
Gember en kurkuma hebben namelijk ontstekingsremmende eigenschappen en worden al jaren niet alleen in de keuken gebruikt, maar ook als geneeskrachtig kruid in bijvoorbeeld de Ayurvedische geneeskunde.

Gember staat bekend als een kruid dat helpt om de darmen te kalmeren bij buikloop of een opgeblazen gevoel. Het verhelpt misselijkheid en is ook goed bij een verkoudheid.

Kurkuma ken je wellicht van de mooie gele kleur. Het zit in currykruiden en wordt veel gebruikt in de Indiase keuken. Maar het wordt bijvoorbeeld ook gebruikt om textiel op een natuurlijke manier te verven. Opletten dus met kurkumavlekken op je kledij of wit tafelblad!

Kurkuma werkt net als gember ontstekingsremmend. Het helpt bij pijnlijke gewrichten, leverproblemen en verkoudheden.

Daarnaast hebben deze beide kruiden nog veel andere gezondheidsvoordelen. Reden genoeg dus om ze wat meer te gebruiken in de keuken. Dat kan bijvoorbeeld in een kurkuma latte, een lekkere curry vol groenten, een chiapudding met chocoladepasta en deze lekkere energy bites.

IMG_2034

 

Tip! Wil je graag meer recepten proberen met kurkuma en/of gember? Zoek dan op beide trefwoorden in de zoekbalk van mijn blog.
Wil je graag energy bites maken maar liever met chocolade of pindakaas? Klik dan bij ‘Recepten’ bovenaan op ‘Energy bites’.

Ingrediënten voor ongeveer 15 balletjes

  • 150 gram Medjoul dadels zonder pit
  • 100 gram walnoten
  • 10 tot 15 ml vers citroensap (ongeveer een kwartje van een citroen)
  • 1 el chiazaadjes
  • 1/4e tl kurkumapoeder
  • 1/4e tl gemberpoeder
  • Kokosrasp om de balletjes in te rollen

Bereiding

Doe de dadels, walnoten en het citroensap in een keukenrobot of blender en mix tot alles fijngemalen is. Voeg dan de chiazaadjes, de kurkuma en de gember toe. Mix opnieuw alles heel goed.

Je zal merken dat er na een tijdje een ‘deegbal’ ontstaat. Hiervan kan je kleine balletjes rollen. Ik maak mijn energy bites meestal zo groot als een kerstomaat maar je kan ze gerust kleiner of groter rollen.

Doe wat kokosrasp in een kom en rol er de balletjes één voor één door. Bewaar de energy bites in een luchtdichte doos in de koelkast. Bewaar ze niet langer dan een paar dagen of vries ze in voor later.

Tip: Als je ook graag gele balletjes maakt zoals op de foto, doe dan een heel klein beetje kurkumapoeder bij je kokosrasp en meng dit goed. Als je de energy bites er door rolt, krijg je een mooie gele kleur. Wel opletten want deze balletjes zullen iets pittiger smaken dan de gewone witte.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s